ניסור בטון וגם פירוק בטון

פירוק בטון לאחר ניסור בטון
בסוף כל פעולת ניסור בטון שאנו מבצעים, אם זה קיר בטון, רצפת בטון, מרפסת או גג מבטון, פירוק בטון לחלקים קטנים במקצועיות. הניסור והחיתוך בדיסק יהלום או מכונת כבל מיוחדת, ובסיומה צריך לפרק את הבטון לחלקים קטנים. היהלומים שבמסור הינם החומר הכי חזק בטבע, גם אם הם נוצרו במעבדה. רק יהלום יכול לעמוד בשחיקה גבוהה ובלחצים של חיכוך עם בטון וברזל – ולהמשיך לשרוד. כאמור החיתוך של קיר הבטון אינו סוף המשימה, צריך גם להוציא את כל חלקי הבטון אל האשפה. גם יציקת בטון חזקה שמחוזק ומחושל מפרקים בשבירה, ריסוק או פירור לחלקים קטנים מהמבנה או מפסולת קוביות הבטון. כדי לטפל בגושי בטון גדולים צריך לפרק אותם בדרך כלל. במיוחד אם הם רחבים יותר מפתח הדלת או פתח היציאה.
ניסור בטון ביהלום
אם צריך להסיר קורה ארוכה מחלק של מרתף, אז תחילה צריך לחתוך אותה. הביצוע של ניסור בטון ביהלום עד שהיא מתנתקת מהמבנה. כעת אין ממש בנמצא כלי משא או אפשרות לשנע את גוש בטון ענק זה החוצה. לכן מפרקים ושוברים את קורת הבטון עם פטישי חציבה. הבטון נסדק ומתפרק בכמה מכות הגונות וחזקות של האיזמיל, ולרוב עושים שימוש במשחזת זווית לחיתוך הברזל. אלו אותם מוטות ברזל אשר הוסיפו לבטון בעת היציקה לחיזוק וגם עמידות ללחצים ומשקל. דבר ידוע שהברזל מונע משלד בטון לדוגמה, סדקים וחולשת עומס.
פירוק בטון עם פטיש

פירוק בטון עם פטיש שבירת בטון לחלקים
ניסור בטון או פירוק
לא תמיד אפשר לחתוך או לנסר בטון, לעיתים גם עדיף פשוט לפרק בטון עם פטיש או כל כלי חציבה מתאים. יש המכנים אותו קונגו אשר בקצהו יש איזמיל מסגסוגת ברזל חזקה מאוד ועמידה לשחיקה. המכשיר רוטט בקצב מהיר והולם בחוזקה קדימה ואז נע אחורה במהירות. זו שיטת דפיקה וחציבה בבטון שנועדה לפרק את כל הגוש. הבטון מתפרק ומתפורר לחתיכות קטנות, שאפשר לפנות אותם גם עם מריצה. לא חייב עם כף של באגר או טרקטור. זו עבודה קשה פיזית ומצריכה יכולת סיבולת כוחנית גדולה. יש בה גם סכנות לעובד ולאנשים שבסביבה. בגלל שבטון מזויין יוצקים גם עם חצץ, קורה לא פעם שישנם נתזים בעת השבירה אשר עפים לכל עבר. חלקיק בטון או חצץ יכול לפגוע גם בגוף ואף בעיניים עד כדי עיוורון. לכן חשוב להשתמש בציוד מגן וגם משקפי הגנה בעת פירוק בטון בצורה זו. פעם לפני שנים, כשעוד לא היו כלים חשמליים נהגו לשבור ולבצע פירוק גושי בטון עם פטיש 6 קילו כבד מאוד. לא היה קבלן שיפוצים שלא החזיק אצלו כלי עבודה זה. לעובד שהשתמש בו היה צריך להיות הרבה כח פיזי בזרועות. היום הנטיה היא למינימום כוחניות ושימוש בציוד וכלי עבודה מיוחדים עבור ניסור בטון ביהלום גם אם מדובר על בטון עבה ורחב. כאמור מסור היהלום מופעל עם חשמל אשר המנוע מסובב את דיסק היהלום במהירות עצומה והוא חותך במדוייק את הבטון.
ניסור קיר בטון פירוק והריסה
אין קיר בטון אחד דומה למשנהו, כבר למדנו את זה. כשצריך לפרק קיר שלם, לפעמים אי אפשר רק עם מסור יהלום, אלא צריך לשבור את חלקו בגלל מבנה הקיר או אילוץ טכני אחר. ישנם מקומות שאי אפשר לחבר אליהם את מסורי הבטון, אז מנסרים את מה שאפשר מהקיר ואת השאר מפרקים בכלי עבודה ידניים לרוב. לאחר מדידה והתקנת הציוד, ניסור קיר בטון יבוצע עד לגבולות האפשריים. תוך הקפדה על דיוק אופטימלי של חדירת להבי היהלום עד לקצה. בטון כידוע הינו חומר חזק מאוד ולכן משמש בבניה וגם בעיקר לחיזוק מבנה. בשל כך לא מומלץ לנסות לנגח אותו עם כדור פלדה כמו בחול. בארצות הברית נוהגים לפרק בניינים וקירות עם מנוף שאליו מחובר כדור פלדה כבד. הזזת המנוף מנדנדת את הכדור, וכשהוא פוגע בבטון – הבטון נשבר. אבל הפירוק והשבירה לא בשליטה. אין דיוק ואי אפשר להחליט שחלק אחד יפורק ואחר יישאר על תילו.
פירוק בטון שנחלש
כל חלק של בטון אשר חשוף לפגעי מזג האוויר – סובל משחיקה וירידה בחוזקו וקשיותו לאחר שנים. קחו לדוגמא קיר בטון של חניה מקורה בחוף הים. הלחות יחד עם המלח, ושינויי האקלים נותנים בו את אותותיהם. הבטון חלש יותר, ניתן כמעט לגרד אותו עם מברג והתחושה היא שהוא ספוג בלחות תמידית. בקיץ חום קיצוני עוד עלול להחמיר את מצבו במשך השנים הבאות. בטון כזה כבר אינו משמש את מטרתו, והוא אף מסוכן לסביבה מחשש להתמוטטות. לכן ישנם מקרים רבים אשר בהם פירוק בטון ישן הינו כורח המציאות בקירבת הים לדוגמה. או בטון שנוצק לפני עשרות שנים, כשעוד לא היה תקן מחייב מעטם רשות מוסמכת – שבעצם לא הייתה קיימת. לפעמים גם בנייני מגורים קורסים כי לא עמדו בלחצים. אחד המקרים הידועים לאחרונה בהם מבנה התפרק וקרס בחולון. ייתכן כי הבעיה הייתה נעוצה ביסודות המבנה שעשויות בטון או בהתפוררות של עמודי התמיכה, או שלד הבטון. וייתכן אף כמה סיבות יחד. הפירוק יכול להתבצע גם עם כלי צמה מיוחד בעל זרוע ארוכה אשר מיועדת לפרק מבנים שלמים. רק אחרי הפינוי אפשר יהיה להקים את המבנה מחדש – וזה כבר תלויי באישורי בניה מהרשויות המתאימות.
- by wpN:1
- on 13/03/2023